Puțină lume știe că sunt pasionat de inventică și că nu mă limitez la a dezmembra mecanismele ceasurilor doar ca să mă întreb retoric dacă piesele rămase la remontare chiar făceau parte din mecanismul dezmembrat. Dar chiar weekendul dedicat inventicii poate fi depășit în ceea ce privește bucuria de a împărți cu alții rodul muncii și curiozității tale. În sâmbăta care a trecut am avut plăcerea și onoarea de a fi invitat să îmi prezint una dintre invenții în cadrul celei de-a XXI-a Sesiune a Comisiei pentru Dezvoltarea Creativității a Academiei Oamenilor de Știință din România.

IMG_2541

Pe lângă onoarea de a mă afla la lucrările Comisiei în calitate de invitat, trebuie să vă spun că a fost o reală plăcere să mă întâlnesc și să discut cu tinerii din sală. Viitorul nu sună atât de negru pe cât îl anunță profeții lumii noastre prin ziare și pe site-uri. Nu, aula a fost plină de tineri dornici să înțeleagă, să cunoască, să provoace și să contruiască. Și să nu vă închipuiți că vorbim aici despre mașinuțe de copii. Discuția noastră a fost cât se poate de serioasă și aplicată deoarece invenţia pe care am prezentat-o se referă la un senzor de curent alternativ cu semnal de ieşire în curent continuu pentru citirea curentului alternativ.

IMG_2578

Senzorul la care am lucrat eu este unul non-invaziv, separat galvanic faţă de circuitul  în care se efectuează citirea curentului, cu aplicaţii în sistemele integrate de citirea curentului, în echipamentele electrice de joasă tensiune, 110 / 230 / 400 VAC.
Problema pe care o rezolvă invenţia, constă în realizarea unui senzor de curent alternativ cu semnal de ieşire în curent continuu pentru citirea curentului alternativ, non-invaziv, datorită schemei bloc, fară o alimentare suplimentară, şi care are o ieşire în spectrul VDC cu o  valoare minimă  de 0 (zero) volţi DC şi maximă presetabilită. Senzorul ajută la obţinerea de carcteristici vizibil îmbunătăţite, rezoluţie mare de citire, la nivel de 1 mAmp.

IMG_5893

Știu că pe unii dintre voi v-am pierdut pe drum pentru că datele de mai sus sunt adresate specialiștilor. Dar pe scurt spuse lucrurile, senzorul ne va ajuta să scădem costurile cu energia electrică dacă vom ajunge să îl folosim pe scară largă. Ei bine, tinerii din amfiteatru au fost interesați să afle cât de rapid poate fi transpusă în practică invenția mea și am avut surpriza extrem de plăcută să purtăm o discuție aplicată asupra costurilor pe care le presupune producția și implementarea acestui senzor. Lucrurile au avansat atât de mult încât am organizat un concurs la care cel ce va reuși să facă o schemă electrică a senzorului până la data de 1 decembrie va câștiga un aparat de măsurat de ultimă generație.

IMG_2532

Mulțumind încă o dată organizatorilor și Academiei Oamenilor de Știință din România, vreau să vă asigur că suntem pe drumul cel bun. Curiozitatea, știința și dorința de a face nu doar că nu ne-au părăsit, dar este peste tot. Poate că ar trebui să mai ieșim din când în când din preocupările noastre cotidiene și să vedem că suntem înconjurați de oameni frumoși, de tineri inteligenți și inventivi și că viitorul ne aparține.