Cartolina 99x210 Alaturi de tine convert corel 1Dintotdeauna am fost pasionat de tehnică. Fie că vorbim despre mecanică sau electronică, am fost atras de aceste domenii. Îmi amintesc câteva secvențe din copilărie, pe vremea când aveam în jur de 8-9 ani, când încercam să înțeleg cum funcționează unica mașinuță pe care o aveam și care era echipată cu un motor cu resort (arc) și care pentru a funcționa trebuia să o tragi în spate, pe covor, după care îi dădeai drumul și o zbughea în față. În dorința de a o face sa meargă electric, fără să stau prea mult pe gânduri, am legat de axul unei roți un fir, de celalalt ax un alt fir și pe cele două fire… le-am băgat în priză. Pe lângă siguranțele de la tabloul electric, care s-au ars, am suportat și câteva zguduieli serioase. Este clar ca experimentul nu a funcționat și cu maximă seriozitate vă recomand să nu faceți acest test. Este periculos!

Au urmat multe alte teste. De la aspirator și până la televizorul din casă, toate au fost demontate și montate la loc. De fiecare dată îmi rămâneau șuruburi și culmea era că parcă funcționau mai bine. Așa s-a născut pasiunea pentru tot ce înseamnă electronică și inventică. La acea vreme pistolul de lipit sau un aparat de măsură (multimetru) reprezentau un lux pe care părinții mei nu și-l permiteau. Așa am fost nevoit sa-mi construiesc sculele și aparatele de laborator de care aveam nevoie. Șurubelnițele realizate din cuie la care atașasem mânere de lemn sau primul pistol de lipit pe care l-am construit adaptând un vechi transformator de la un televizor pe lămpi încă se mai regăsesc în debaraua de vechituri din apartamentul mamei mele. Disperați de pasiunea mea, care distrugea tot ce se băga în priză, părinții mei au decis să mă înscrie la cercul de electronică și modelism. Eram atât de atras de aceste domenii, încât de multe ori chiuleam de la școală ca să pot sta acasă sa testez fel de fel de montaje electronice.

De la amplificatoare audio, emițătoare radio și până la diverse automatizări. Îmi amintesc că eram singurul apartament din bloc care, atunci când se întrerupea curentul, aveam lumina și televizorul funcționale, grație unui invertor de tensiune pe care îl construisem. Și eram tare mândru! Au urmat ani de studiu și practică. care mi-au permis să înțeleg principiile de funcționare, formulele teoretice și practice care stau astăzi la baza capacității mele de a inova. Nikola Tesla, Thomas Edison sau Alexander Graham Bell sunt doar câteva nume de mari inventatori care mi-au influențat evoluția în această lume impresionantă a inventicii. Pot sa afirm cu tărie că teoriile și experimentele dezvoltate de Nikola Tesla mi-au deschis noi orizonturi cu privire la posibilitățile multiple de a produce energie, atât de vitală vieții. Energie curată, verde, fără a consuma din resursele limitate ale planetei. Fie că vorbim de energie eoliana, solară sau electromagnetică, acestea reprezintă alternative viabile și nelimitate prin care putem asigura accesul la civilizație pentru oricine.

Întotdeauna am fost atras de provocări. Să produci energie utilizând ceea ce mama natura îți oferă cred ca este o provocare pentru oricine. Pentru mine este o mare provocare și o ambiție personală de a demonstra că și noi, Românii, suntem capabili să facem performanță în acest domeniu. De aceea, în urmă cu doi ani, am demarat un proiect legat de energia eoliana, iar azi sunt mândru să spun că am reușit. Am realizat prima centrală eoliana din Romania complet automatizată care are capacitatea de a produce energia electrică pentru orice gospodărie. Începând cu partea de proiectare, execuție, prototipizare și terminând cu partea de software, totul este realizat cu implicarea și inteligența noastră, a Românilor. Și cum în viață m-am călăuzit după principiul “sunt prea sărac să-mi pot permite un lucru prost” am ales să realizez acest proiect cu maxim devotament și componente de cea mai bună calitate astfel încât cei care aleg acest gen de energie să aibă garanția unei investiții pe viață. Cu alte cuvinte, m-am săturat să cumpăr din China doar pentru ca sunt mai ieftine. Nu, vreau să cumpăr pentru ca îl am pe viață! Și lucrurile nu se opresc aici. Îmi doresc să reușesc să ofer soluții viabile și accesibile tuturor celor care înțeleg cât de important este respectul față de natură și își doresc să trăiască “verde”, cu iubire față de soare, ploaie, vânt, față de ei înșiși.

Îmi amintesc cu plăcere de orele petrecute în cercul de electronică și modelism, unde am învățat cât de important este să ai cunoștințe despre ceea ce înseamnă tehnică sau cu ce se ocupă fizica. Faptul că înțelegi cum funcționează diverse lucruri, de ce se întâmplă alte lucruri, de ce plouă, de ce bate vântul…. Toate astea te ajută să înțelegi de ce este important să respectăm natura și, în același timp, cât de mult ne poate ajuta ea.

Tot la orele de modelism am învățat și mi-am dezvoltat aptitudinile necesare practicării automodelismului, un sport tehnico-aplicativ care implică, pe lângă acumularea de informații tehnice cu privire la principiile de funcționare ale autovehiculelor, cât și dezvoltarea atenției distributive și a capacității de concentrare. Așa am reușit să fac performanță în acest sport, cu multiple titluri de Campion Național și titluri obținute la competiții internaționale. De multe ori m-am întrebat ce s-ar fi întâmplat cu omenirea dacă nu ar fi existat Edison sau Bell!? Cât de importantă a fost contribuția acestor mari inventatori la ceea ce avem azi? Oare când se va naște un alt inventator de talia lui Tesla? Un lucru este cert: avem capacitatea de a duce mai departe ceea ce am învățat de ei.