532c000ec0164

De ce am ales teii? Pentru că există o tradiție în prezența teilor pe străzile noastre. Și chiar dăcă priviți Sectorul 6 astăzi, așa cum arată el fără prea mulți copaci, ar trebui să îi întrebați pe cei mai în vârstă despre parfumul florilor de tei care umplea cartierele noastre. Și pentru istoria teilor din literatura și din cultura noastră, și pentru amintirile noastre. Dar mai ales pentru că teiul este un copac neinvaziv care nu face decât să aducă un contrapunct necesar vieții noastre agitate. Cei care sunt interesați de mai multe detalii despre această minunată plantă, vă invit să citiți cele de mai jos.

Teiul este un arbore care se găsește pe alinimente stradale, grădini sau parcuri și care are o talie înaltă (20-40 m), dreaptă, cilindrică, cu coroană densă. Este o specie decorativă prin frunze și flori.

Tillia tomentosa – teiul argintiu este specia cea mai folosită în București datorită faptului că este rezistentă la secetă și ger, suportă atât semiumbra cât și zonele însorite și este rezistentă la poluarea atmosferică. Teiul poate ajunge până la vârsta de 200 de ani. Plantarea se face în perioada de repaus vegetativ(noiembrie – aprilie) dacă solul nu este înghețat și dacă în aer avem o temperatură de peste 5°C.

flori-de-tei

Distanța dintre plante pe rând diferă în functie de diametru sau coroană și poate varia între 2-4m. Dimensiunea gropilor diferă de la 70cm – 1m în funcție de puiet: mic, mijlociu sau mare (arbore).

Pentru amenajarea parcurilor,a zonelor verzi din jurul spațiilor administrative sau de locuit, a aleilor sau aliniamentelor stradale, se folosesc puieți mijlocii sau mari(arbori).Acești puieți se pot lua direct din pepinieră( scoși cu sau fără balot la rădăcină) sau achiziționați la ghiveci(aceștia se pot planta în orice perioadă din an).

După plantare arborele se udă, dar nu foarte mult pentru a nu inunda (îneca) planta. Se lasă o cuvetă de udare (șaibă) de jur împrejurul arborelui pentru ca apa să ajungă la direct la rădăcină.

Tulpina va fi fixată cu un tutore pentru a împiedica deteriorarea lui datorită acțiunii vântului.