A fost odată ca niciodată un parc în care locuitorii din cartierele Giulești și Crângași mergeau ca să își plimbe copiii, pensionarii ca să mai scape de caniculă și să stea la o vorbă, iar adolescenții să râdă și să cânte. Din el nu a mai rămas mare lucru. E doar un maidan cu iarbă arsă, gropi periculoase, bănci distruse, mormane de coji de semințe și peturi care te sufocă la tot pasul.

Poza a fost făcută cu telefonul mobil în urmă cu câțiva ani, când maidanul cu nume de parc era chiar parc
Poza a fost făcută cu telefonul mobil în urmă cu câțiva ani, când maidanul cu nume de parc era chiar parc

Cum s-a ajuns aici? E simplu. Autorităților nu le pasă, locuitorilor nu le pasă, agenților de pază nu le pasă. Nimănui nu îi pasă. Și atunci cei pe care i-am întâlnit în parc și s-au plâns de toate cele petrecute cu spațiul lor verde și viu, cine sunt? Mai există oameni normali, care să se plângă, să protesteze, să se revolte. Uimitor, eu cred că da. Și că ei sunt nenumărați. Dar în același timp sunt sufocați de autoritățile incompetente și indiferente, de vecinii delăsători cărora nu le pasă de ce e în jurul lor și de agenții de pază neprofesioniști și temători.

Am mers în Parcul Giulești, de fapt în ce a mai rămas din el, la sesizarea unor cetățeni revoltați. Și am văzut cu ochii mei cum arată dezinteresul unei comunități pentru ceea ce are. Mizerii aruncate peste tot deși sunt coșuri de gunoi. Iluminatul public e la pământ. Mulți dintre cei care locuiesc în zonă parchează pe spațiul care ar fi trebuit să fie verde. Paza este aproape inexistentă, o singură persoană fiind responsabilă de securizarea întregului parc. Nu sunt cișmele, dar asta nu e vreo surpriză pentru că de fapt nici aspersoarele pentru iarbă nu funcționează. Câțiva cetățeni s-au apucat cu de la sine putere să repare băncile rupte de prin parc și să facă o izolație unui stâlp de iluminat la care riscau să se electrocuteze copii. Întregul dezastru e în imaginile de mai jos:

IMG_9133 IMG_9138

IMG_9160 IMG_9163

IMG_9176 IMG_9172

E clar, în opinia mea, că e nevoie de o adevărată revoltă pentru a schimba ceva. E nevoie ca oamenii de bun simt din comunitatea din zona Giulești – Crângași să se revolte. Să fie susținuți de oamenii politici responsabili. Să cerem Primăriei Sectorului 6 să pună capăt acestei sfidări și să facă din Parcul Giulești un spațiu normal și firesc, pus în slujba oamenilor. Gropile de gunoi se fac în afara orașului, nu în parcurile copiilor noștri.

IMG_9196

Vă aștept alături de mine ca să schimbăm situația din Parcul Giulești și din tot Sectorul 6. Nu voi lăsa ca ce s-a întâmplat în Giulești să se repete și o să am grijă ca situația din acest parc să se remedieze. Cred că e nevoie să ne facem vocea auzită și să nu mai închidem ochii la nedreptățile de lângă noi.