IMG_4331Am continuat Ora de Ucenicie la un atelier de reparat pantofi unde am avut plăcerea și onoarea de a fi îndrumat în tainele meseriei de către Nea Costache. Dacă săptămâna trecută am avut ocazia să înțeleg sensul răbdării și al lucrurilor construite cu migală, de data asta m-am întâlnit cu ordinea și exactitatea. Să intri în lumea celor care fac și repară pantofi e ca o aventură magică într-o lume pe care o vezi zi de zi, dar îți e imposibil să o recunoști.

Nu au trecut atât de mulți ani de când pantofarii puteau fi găsiți pe aproape orice stradă, așa că amintirea lor îmi e proaspătă chiar dacă nu am mai intrat într-un astfel de atelier de ani de zile. M-am descoperit pe mine însumi pătrunzând într-o lume care ți se dezvăluie încetul cu încetul, în care poveștile meșetrilor devin poveștile clienților și, dintr-o dată, ca printr-o minune, îți dai seama că sunt poveștile noastre, ale tuturor. Să repari un pantof este la fel de complicat și fascinant ca și făcutul lui de la zero. Doar că atunci când repari un pantof afli fără să ceri și fără să vrei și povestea celui care l-a purtat. Și nu pentru că îți e povestită de cel care aduce pantoful la reparat. Nu! Afli povestea atunci când îl ții în mână și îl simți și înțelegi pe cel care l-a purtat din cutele pielii pantofului, din defectul fermoarului care se trage peste gleznă și peste gambă. Când l-am întrebat pe Nea Costache dacă e posibil să repari un pantof fără să cunoști proprietarul, mi-a spus încetișor că da, e posibil, deși nu e recomandabil. O să aflați mai multe povești și înțelepciuni despre meseria de pantofar din filmul pe care îl vom posta mai târziu.

IMG_4424 IMG_4468

Aș vrea însă să mulțumesc acestor oameni minunați pentru cadoul nesperat pe care mi-l fac primindu-mă printre ei. Cred că ceea ce experimentez eu atunci când îi întâlnesc și le ascult sfaturile ar trebuie să facă parte din educația fiecăruia dintre noi. Să știi cum funcționează un ceas, să înveți cum se repară un pantof, toate aceste mici meșteșuguri adaugă substanță vieții noastre de zi cu zi. E important să înțelegem că sensul lucrurilor nu este ascuns, ci mai degrabă ignorat. Și din acest motiv îmi doresc ca aceste meserii să nu se piardă în uitare.

IMG_4485 IMG_4633

Îi mulțumesc lui Nea Costache pentru răbdarea pe care a avut-o cu mine și pentru sfaturile pe care mi le-a dat în timpul Orei de Ucenicie. E o plăcere să vorbești cu acești oameni care prin intermediul meșteșugului lor devin depozitari ai conștiinței publice. Deși uităm că la ei găsim sfaturi din bătrâni, am încetat să căutăm lucrurile și vorbele care ne lipsesc. Vă las să vizionați un film special pentru mine și în care puteți să vedeți cum s-a desfășurat Ora de Ucenicie din atelierul lui Nea Costache.