Am început o acțiune care ne umple de mândrie. Am ales să plantăm tei în tot Sectorul 6 ca să îi dăm o față nouă și un parfum aparte. Dar trebuie să respectăm toate recomandările specialiștilor și să plantăm acești copaci în intervalele optime pentru ei, astfel încât munca noastră să nu fie în zadar.

Iată și ce ne spun specialiștii despre tei:

În literatura de specialitate – Dendrologia, Cultura și Protecția Arborilor și Arboricultura – lucrările de plantare se execută în timpul repausului vegetativ. Perioada optimă de plantare pentru foioasele caduce (cu frunze căzătoare) este în intervalul 15.XI – 30.IV. Toate subspeciile din Genul Tilia (Tilia Cordata, Tilia Tomentosa, Tilia Platyphyllos, etc.) care fac parte din arealul țării noastre, se încadrează în grupa foioase caduce și, în concluzie, perioada optimă de plantare este în intervalul 15.XI – 30.IV. După plantare urmează o perioadă de restabilire când se înregistrează o stagnare a creșterilor. În concluzie, plantarea acestei specii dendrologice în afara ecartului amintit (după începerea vegetației) poate produce o perturbare (stagnare) a proceselor fiziologice, care în general sunt ireversibile și în final are loc intrarea în declin biologic cu compromiterea plantărilor executate.

Așa că ne vom opri din plantare până la începutul toamnei. Dar asta nu înseamnă că am oprit și acțiunea. Pe de o parte vom avea grijă de copacii pe care i-am plantat deja și în același timp vom face o inventariere a zonelor care au nevoie de tei. Vă cerem ajutorul pentru a avea o inventariere cât mai precisă și vă așteptăm să ne contactați cu detalii despre zonele pe care le considerați potrivite în formularul de mai jos. Noi vom veni și vom face o estimare a lor astfel încât în toamnă să putem acoperi cât mai multe dintre ele.