Există o putere neștiută și tăcută pe care o găsești în orice cartier dacă știi unde să cauți și ai răbdare să dai de ea. Sunt oameni normali, sunt oameni necunoscuți, sunt oameni simpli. Circulă multe legende cu ei și despre ei. Cele mai mult sunt invenții, iar unele sunt mai adevărate decât ne-ar veni să credem. Oricum ar fi, ei sunt administratorii de bloc. Oameni de toate feluri, oameni normali și dedicați comunității. Ei sunt cei care au puterea de a schimba administrații, ei sunt cei care ar putea să pună o Primărie la treabă și, mai ales, ei sunt cei care ar putea să le facă viața mai bună vecinilor lor. Dar ei încă nu știu acest lucru.

IMG_9351

De-a lungul timpului am întâlnit mulți administratori de bloc și de fiecare dată am rămas fascinat de poveștile lor. Nu sunt decât niște cetățeni obișnuiți care au la îndemână poveștile comunităților pe care le păstoresc simbolic atunci când vine vorba de curățenie, întreținere, căldură, femei de serviciu, reparații, anvelopari și câte altele. Cred că dacă ei ar reuși să pună împreună tot ce știu și ce au învățat în anii în care au lucrat ca administratori am avea în fața noastră o putere enormă care ar îngenunchea orice administrație incompetentă sau delăsătoare.

IMG_9358 IMG_9369 IMG_9395 IMG_9414 IMG_9419 IMG_9379

Îi aștept alături de mine pentru a gestiona competent Sectorul 6. Îi aștept ca să își spună păsurile și obida anilor în care au fost neglijați și ignorați. Ei sun liderii informali ai comunităților în care trăiesc. Ei sun cei care știu când vine sau când întârzie mașinile de gunoi. Ei sunt cei care știu ce spații trebuiesc să fie deratizate, ce bănci ar trebui reparate sau care locuri de joacă nu au mai fost îmbunătățite de ani de zile.

Cine îi ignoră nu înțelege cum funcționează o comunitate. Și pentru că cei care sunt la primării nu au fost atenți la ei, nici măcar nu au priceput ce trebuie să facă pentru oamenii din sectorul lor. Vom schimba aceste lucruri și vom construi împreună un sector mai bun, mai civilizat și mai curat.

IMG_9385 IMG_9427 IMG_9401 IMG_9424 IMG_9378IMG_9405IMG_9355 IMG_9426IMG_9389