Zona Giulești Sârbi nu are o reputație prea bună. Și nu pentru că nu se îngrămădește nimeni să facă acolo proiecte imobiliare, ci pentru că locuitorii din zonă suferă pentru chestiuni simple, care ar trebui să nu lipsească omului care trăiește în acest secol, cum sunt canalizarea și electricitatea. Merg des în această zonă si inventariem problemele de acolo, pentru că este datoria autorităților locale să rezolve aceste nedreptăți. În centrul acestor probleme am descoperit una cu adevărat specială și deosebit de îngrijorătoare. Aș cataloga-o de-a dreptul îngrozitoare, dar vreau să ne păstrăm calmul chiar și atunci când revolta e firească.

IMG_3461 IMG_3443IMG_3473 IMG_3479

Cimitirul Sfântul Nicolae Giulești Sârbi este înconjurat de o groapă de gunoi care produce, prin blocarea unui izvor din zonă, inundații permanente. E greu de descris starea părintelui paroh Vasile Streață și a locuitorilor din zonă, care trăiesc cu teama că mormintele celor dragi sunt în pericol să fie acoperite de apele reziduale care cară cu ele tot felul de deșeuri. Îți vine să te întrebi în ce lume am ajuns să trăim dacă până și odihna de veci a ajuns să fie tulburată de neputințele unei administrații locale neputincioase. Cum să nu reacționezi imediat când auzi o astfel de grozăvie? Unde e Primarul și restul angajaților Primăriei Sectorului 6?

Am depus o interpelare în plenul Senatului prin care am cerut un răspuns la situația creată în jurul Cimitirului Sfântul Nicolae. Pe lângă resturile menajere, se pare că terenul adiacent cimitirului este loc de depozitare pentru cei care au pământ de depozitat în urma unor lucrări de construcție. Relieful zonei s-a modificat considerabil din acest motiv și el este cauza majoră a blocării izvorului care astfel inundă cimitirul. Răspunsul primit de la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (pe care îl puteți citi anexat mai jos) îmi dă dreptate și confirmă faptul că relieful a fost modificat printr-un comportament iresponsabil. De altfel, conform răspunsului de la Minister, proprietarul terenului ar fi sesizat autoritățile, dar fără un rezultat concret. Ca urmare a interpelării a avut loc și un control al Gărzii Naționale de Mediu din cadrul Comisariatului București, care a obligat proprietarul terenului, SC Europa Capital SA, să asigure paza terenului pentru a preveni depozitarea ilegală de pământ.

raspuns ministerraspuns minister 2raspuns minister 3

Mă bucur că am contribuit la rezolvarea parțială a problemei, pentru că sper ca viitorul să aducă încetarea acțiunilor iresponsabile care au dus la inundarea cimitirului. Dar nu pot să constat că indiferența autorităților locale a contribuit la o situație absolut ireală. Unde ați mai auzit ca un cimitir să fie supus unor devastări cauzate de acțiuni iresponsabile a unor oameni indiferenți?

IMG_3447 IMG_3433 IMG_3453 IMG_3440 IMG_3430IMG_3464 IMG_3490 IMG_3413 IMG_3438 IMG_3488 IMG_3495 IMG_3510 IMG_3469IMG_3476